612 marssii tänäkin vuonna, myöntää yhteistyön uusnatsien kanssa

Kahtena vuotena peräkkäin järjestetty 612-marssi itsenäisyyspäivänä järjestetään myös vuonna 2016. Näin käy ilmi 612.fi-yhdistyksen facebook-sivulta. Vuosittainen marssi on suomalaisen äärioikeiston yhteistyöprojekti, jossa uusnatsit ja maltillisemmat fasistit mahtuvat samaan kulkueeseen. Suomen vastarintaliikkeen entinen johtaja Henrik Holappa kuvailee marssia ja sen tavoitteita Ylelle näin:

[Suomen vastarintaliike] kuitenkin työskentelee määrätietoisesti yhdistääkseen Suomen äärioikeistolaiset, nationalistiset ja rasistiset ryhmittymät. Yksi esimerkki tästä on itsenäisyyspäivänä pidettävä kansallismielinen soihtukulkue 612. Holapan mukaan SVL oli aloitteellinen soihtukulkueen järjestämisessä ja ensimmäisessä kulkueessa SVL:n aktivistit toimivat järjestysmiehinä.

SVL-aktivistit myös loivat ja ylläpitivät tapahtuman nettisivua. Lähes kaikki jäsenet ja tukijäsenet osallistuivat kulkueeseen, mutta matalalla profiililla. Pitkän tähtäimen suunnitelmana oli, että SVL:stä tulisi koko suomalaisen äärioikeiston näkymätön kattojärjestö. Holappa sanoo, ettei liike halunnut karkottaa mahdollisia osallistujia sillä, että Suomen Vastarintaliike toimisi avoimesti järjestäjänä. Siksi virallinen versio oli, että soihtukulkue on epäpoliittinen tapahtuma.

Tapahtuman muodollinen keulakuva on kirjailija Timo Hännikäinen. Lokakuun viidentenä päivänä vuonna 2016 julkaistussa facebook-päivityksessä kerrotaan marssin alkamisaika ja toivotetaan osallistuja tervetulleiksi mahtipontisella julistuksella:

Kulunut vuosi on ollut edellistäkin tapahtumarikkaampi ja kansanosien väliin on repeämässä kuilu. Nyt on kokoontumisen, ei jakautumisen, aika. Huoli Suomen tulevaisuudesta on käsin kosketeltavissa, ja me toivotamme näistä huolestuneet kanssakansalaiset mukaan osoittamaan hiljaisesti mieltään isänmaan puolesta.

Vuoden 2014 kulkueesta tunnistettiin heti useita Suomen vastarintaliikkeen jäseniä. Hiljattain sivuillaan julkaistussa tiedotteessa yhdistys myöntää myös itse SVL:n jäsenten osallistumisen kulkueen järjestämiseen vuonna 2014 (Kuva 1). Tiedotteen mukaan ”[j]ärjestelytyössä on ollut mukana laaja rintama kansallismielisiä ihmisiä ja myös kahden edellämainitun järjestön [Suomen Sisu ja SVL] jäseniä”.

Vuonna 2014 kansanedustaja Olli Immonen jakoi kuvan kulkueesta sen päättymisen jälkeen (Kuva 2). Immonen osallistui myös vuonna 2015 Vastarintaliikkeen vuosittaiseen vierailuun Eugen Schaumanin haudalla yhdessä Timo Hännikäisen kanssa. Immosen mukaan hän järjesti vierailun ja SVL:n jäseniä oli mukana koska “tilaisuus oli avoin“, mutta SVL:n sivuilla on kuvaus käynnistä haudalla myös edelliseltä vuodelta (Kuva 3).

Vuonna 2015 612-kulkueeseen osallistui Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja ja perussuomalaisten entinen varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen (Kuva 4).

Mikäli sinulla on 612-marssiin liittyviä lisätietoja, voit lähettää niitä luottamuksellisesti osoitteeseen kaivuri.info@gmail.com

 

Kuva 1. Kuvankaappaus 612-yhdistyksen sivuilta, yhdistys myöntää, että vuoden 2014 kulkueen järjestämiseen osallistui SVL:n jäseniä
immonen612
Kuva 2. Olli Immosen facebook-profiilissaan julkaisema kuva SVL:n kanssa järjestetyltä 612-marssilta vuodelta 2014.
schauman
Kuva 3. Kuvankaappaus SVL:n sivuilta: kertomus vierailusta Schaumanin haudalla vuonna 2014
Sebastian Tynkkynen vuoden 2015 612-marssilla
Kuva 4. Sebastian Tynkkynen vuoden 2015 612-marssilla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *