Jimi Karttusen pahoinpitelijä esiintyi jo Äärioikeisto Suomessa -kirjassa

pylkkanen_torniainen
Pride-iskuun osallistunut Arttu Pylkkänen ja moninkertainen väkivaltarikollinen Eppu Torniainen. Nämä kaksi miestä olivat paikalla kun Jimi Karttunen pahoinpideltiin. Kuva: Facebook.

Poliisi otti lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kiinni miehen, joka antoi itsensä ilmi liittyen Jimi Karttusen kuolemaan. Kaikkien asiasta saamiemme tietojen perusteella, vaikuttaa varmalta, että kyseinen mies on moninkertainen väkivaltarikollinen ja Suomen vastarintaliikkeen pitkäaikainen aktiivi Jesse Eppu Oskari Torniainen. Torniainen on tämän sukupolven suomalaisten uusnatsien keskeisimpiä toimijoita. Jo vuonna 2012, kun Äärioikeisto Suomessa -kirjaa varten selviteltiin vastarintaliikkeen taustoja, Torniainen nousi esiin yhtenä suomalaisen rasistisen väkivallan keskeisimpänä hahmona. Alla Torniaista koskeva ote Äärioikeisto Suomessa -kirjasta (sivut 163-168, julkaistu 26.10.2012):

“Eppu Torniainen kuuluu paitsi Helsingin natsiskini piireihin myös Suomen Vastarintaliikkeeseen, jonka kotisivuilla hän esiintyy valokuvissa. Mika [sukunimi poistettu, ei enää aktiivinen liikkeessä] on puolestaan hakenut jäseneksi Suomen Vastarintaliikkeeseen. Torniaisella on nuoresta iästään huolimatta tilillään tuomiot useista pahoinpitelyistä, 18 kaasusumuttimen salakuljetuksesta sekä teleskooppipatukan ja nyrkkirautojen hallussapitorikoksia.

Torniainen on tuomittu myös törkeästä pahoinpitelystä puukotettuaan egyptiläissyntyistä miestä 7. lokakuuta 2008 Vantaalla. Helsingin hovioikeuden päätöksen mukaan Torniaisen pahoinpitely oli: tehty takaa-ajon yhteydessä puukottamalla pakenevaaasianomistajaa selkään. Lisäksi Torniainen oli [asianomistajan nimi poistettu] kertomin tavoin ollut tilanteessa erittäin aggressiivinen ja uhannut tappaa hänet.

[Asianomistajan nimi poistettu] tuossa tilanteessa kokema järkytys on kuvastunut hänen kertomuksestaan edelleen häntä hovioikeudessa kuultaessa.

Puukotuksen yhteydessä Torniainen oli liikkunut Anttosen lisäksi Janin [sukunimi poistettu, ei enää aktiivinen liikkeessä] kanssa, jotka molemmat todistivat oikeudessa. Myös Jani on aikaisemmin tuomittu pahoinpitelyistä, yhdessä sekä Torniaisen että Mikan kanssa.

Torniainen on lisäksi tuomittu törkeästä vahingonteosta yhdessä Janin sekä Tomi Tiihosen  [myös paikalla kun Karttunen pahoinpideltiin] kanssa heidän poltettuaan kaksi roskakatosta Laajasalossa 25. tammikuuta 2010. Tuli levisi henkilöautoon, joka paloi lunastuskuntoon.

Roskakatosten polttaminen oli ollut tuohon aikaan poliisin mukaan jo epidemia, jonka takia poliisi reagoi asiaan nopeasti. Poliisipartio oli pian tapahtumapaikalla ja löysi teosta tuomitut. Tämän tapahtuman valossa ”maahanmuuttokriitikoiden” pelottelu maahanmuuttajien polttamista lähiöistä näyttäytyy varsin irvokkaana.

Tuhopolton esitutkintapöytäkirjassa myöhemmin rikosepäilyistä vapautettu uusnatsi tarjoaa harvinaisen näkökulman liikkeen sisäpuolelta. Hän kertoo kolmen tuhopoltoista tuomitun miehen tulleen sisään hänen asuntoonsa yöllä. Mies kertoo ensin ajatelleensa, että hänen kaverinsa ovat käyneet pahoinpitelemässä jonkun mustan miehen.

”Kuulun ns. uusnatseihin. Olen ollut mukana siinä 4–5 vuotta. Myös kaverini kuuluvat uusnatseihin. Tästä Tomista en ole aivan varma. Minun ystäväpiirissäni on 40 uusnatsia”, mies kertoo.

Kuulustelussa käy myös ilmi, että netissä on ollut kirjoitus, jossa on kehotettu tekemään terroritekoja. ”Kaverini ovat kehottaneet minuakin lukemaan kirjoituksen”, epäilty sanoo ja jatkaa: ”Luulen, että tulipalon motiivina on ollut tuo kirjoitus ja tarkoitus tehdä jonkinlainen terroriteko.”

Tomi Tiihosella on myös vahvat kytkökset uusnatsipiireihin, vaikka yllämainittu tuhopoltoista epäilty tätä spekuloikin. Tiihonen on Suomen Vastarintaliikkeen julkaiseman Kansallinen Vastarinta -lehden vastaava toimittaja.

[kappale poistettu]

Vastarintaliikkeeseen kytkeytyviä henkilöitä on sekaantunut myös muihin väkivallantekoihin etnisiä ja seksuaalisia vähemmistöjä sekä poliittisia vastustajiaan vastaan viime vuosina. Näyttävin esimerkki on kesältä 2010, jolloin Arttu Pylkkänen [ja kaksi tiettävästi ei nykyään SVL-aktiivia, Pylkkänen myös paikalla kun Karttunen pahoinpideltiin] sekä kuusi pakoon päässyttä henkilöä hyökkäsivät Helsingin Pride-kulkueen kimppuun ja pahoinpitelivät sen osallistujia kaasusumuttimilla. Pahoinpideltyjen joukossa oli muun muassa pieniä lapsia. Miehet tuomittiin myöhemmin neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen 87 pahoinpitelystä, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapidosta ja 71:stä poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta.Lisäksi heidät määrättiin maksamaan uhreille korvauksia yhteensä vajaat 29 000 euroa.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Pride-iskun tekijöillä oli myös ”skinhead-yhteyksiä”. Termi skinhead-yhteys kuvastaa hyvin virkavallan ongelmallista suhtautumista äärioikeistolaisiin poliittisiin ryhmiin ja rasistisesti motivoituneisiin rikoksiin. Esimerkiksi Suomen Vastarintaliike ei ole skinhead-järjestö tai edes natsiskinijärjestö, vaikka se onkin kansallissosialistinen järjestö. Vastarintaliikkeessä toimii sekä natsiskinejä että ihmisiä, joilla ei ole mitään tekemistä skinhead-tyylin tai alakulttuurin kanssa.

Tästä syystä termi skinhead-yhteys ei vielä kuvasta poliittisen sitoutumisen astetta, rasistista maailmankuvaa tai mitään muutakaan. Monet skinheadit ovat päinvastoin joko vasemmistolaisia antirasisteja tai täysin epäpoliittisia.

Pride-iskusta tuomitut tulivat eri puolilta Suomea ja käyttivät iskussa kaasusumuttimia ja savuverhoja. Kaikista Helsingin keskustan valvontakameroista huolimatta kaksi kolmasosaa ryhmästä pääsi pakoon, jonka takia vaikuttaa siltä, että iskua oli harjoiteltu tai ainakin suunniteltu perusteellisesti. Samaan viittaavat myös esitutkintapöytäkirjoista löytyvät teosta tuomittujen chat-viestit.

Joka tapauksessa kyse on tietyn alakulttuurin ja poliittisen liikkeen jäsenten toteuttamasta järjestelmällisestä poliittisesta väkivallasta. Tuomituista Arttu Pylkkänen esiintyy aktivistina Suomen Vastarintaliikkeen verkkosivuilla erilaisissa tapahtumakuvissa. Valitettava tosiasia on, että poliisi ei ollut varautunut riittävällä miehistöllä turvaamaan Pride-kulkuetta. Poliisin esitutkintapöytäkirja toteaa:

jle:n partio 402 [poliisien nimet poistettu] olivat ohjaamassa liikennettä Senaatintorilla, kun hälytyskeskus ilmoitti miesjoukon suihkuttaneen pippurisumutetta Pride-kulkuetta kohti Kluuvikadun ja Aleksanterinkadun risteyksessä. [Yksi poliiseista] sai näköhavainnon epäillyistä Unioninkadulla ja partio lähti autolla perään.

Miehiä oli kuusi, viidellä oli yllään mustaa ja kuudennella valkoinen huppari. Yhdellä epäillyistä oli valkoinen lippalakki. Ateneumin kohdalla partio tavoitti miesjoukon, joka hajaantui. Kolme miehistä lähti poliisit huomattuaan juoksemaan Rautatieasemalle ja toiset kolme Rautatietorin yli Itäistä teatterikujaa kohti. Partio lähti jälkimmäisten perään ja tavoitti heidät Itäisellä teatterikujalla.

Myöhemmin tutkinnassa ilmenee seikkoja, joiden perusteella poliisi arvioi yhteensä yhdeksän ihmisen osallistuneen iskuun. Seitsemää henkilöä kuulusteltiin teosta, heidän joukossaan myös Torniaista.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *