Pieni kartoitus Suomen äärioikeiston yhteyksistä

Onko Suomen äärioikeisto suuri ja tarkkaan suunniteltu natsisalaliitto? Ei ole. Mutta se ei tarkoita, että eri äärioikeistotoimijoiden yhteyksiä ei kannattaisi selvittää. Suomeen on viimeisten parin vuoden aikana ilmestynyt suuri joukko uusia liikkeitä ja toimijoita, joiden keskinäisistä suhteista on kirjoitettu toistaiseksi vähän. Siksi on tuotettu tämä kartoitus, jossa asetetaan suhteisiin keskenään juuri nyt paljon näkyvillä olevia äärioikeistolaisia henkilöitä ja heidän taustayhteisöjään.

Kartoitus näyttää suoraan kaksi asiaa:

1. Rasismista näennäisesti irtisanoutuvilla järjestöillä ja henkilöillä on yhteyksiä ja yhteistyötä avoimen rasististen tahojen kanssa. Näitä tahoja ei voi siis yksinkertaisella tavalla erottaa toisistaan, vaikka osa pitää rasistisen ideologiansa hiukan paremmin piilossa.

2. Äärioikeistolaiset toimijat ovat Suomessa verkottuneita kautta linjan. Aktiivisimpia toimijoita on melko vähän, mutta he muodostavat verkoston, jonka välillä on paljon linkkejä, kuten kuvasta käy ilmi. Yksinkertaisuuden vuoksi kuvasta on lisäksi jätetty erilleen esimerkiksi MV-lehti, joka julkaisee useiden kuvassa olevien tahojen tekstejä sekä joukko muita äärioikeistotoimijoita. Myös osa toimijoiden keskinäisistä linkeistä puuttuu. Linkkejä olisi siis mahdollista muodostaa paljon lisää.

Tämä pieni kartoitus kattaa vain osan äärioikeiston monenkirjavista yhteyksistä. Muiden yhteyksien selvittämisen tarve on tällä hetkellä erityisen suuri, koska äärioikeiston kenttä on jatkuvassa murroksessa.

Kartoitus esitetään alla ensin kuvallisessa muodossa, jonka perässä eri toimijat ja heidän suhteensa on eritelty tekstinä.

kartta

Listaus kartoituksen henkilöistä ja järjestöistä (vasemmalta oikealle kuvassa):

Suomi Ensin on äärioikeistolainen pieniä mielenosoituksia taajaan organisoiva, puolueeksi organisoitumista tavoittelevat joukko, jonka keskeisiä henkilöitä ovat Mario Argenta ja Marco De Wit.

Marco De Wit on Suomi Ensin –liikkeen pääasiallinen puhemies mielenosoituksissa, jotka tyypillisesti striimataan suorana verkkoon.

Junes Lokka on äärioikeistolainen aktivisti, joka oli ehdolla vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Muutos 2011:n listalta. Lokka on puhunut usein Suomi Ensin-mielenosoituksissa ja on myös Suomen Sisun jäsen. Lokka tekee Paavo Tajukankaan kanssa Radio Monokulttuuri -ohjelmaa Tajukankaan verkkosivuilla, johon he haastattelivat 6.11.2016 Suomen Vastarintaliikkeen Eppu Torniaista.

Jesse Eppu Torniainen on Suomen vastarintaliikkeen aktiivinen katutappelija ja epäiltynä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta asema-aukion pahoinpitelyn takia. Torniainen oli paikalla Eugen Schaumanin haudalla, kun Olli Immonen, Suomen Sisun Teemu Lahtinen ja kirjailija Timo Hännikäinen esiintyivät yhteiskuvassa Suomen vastarintaliikkeen kanssa.

Paavo Tajukangas on Ruotsissa toimiva maahanmuuttoaiheista kirjoittava media-aktivisti, joka on ilmaissut avoimesti tukensa Pohjoismaiselle vastarintaliikkeelle. Tajukangas on myös Suomi Ensin –johtaja Marco De Witin kannattaja. Tajukangas puhui Suomen Sisun Sisu-areenalla kesäkuussa. Myös Olli Immonen puhui tilaisuudessa.

Suomen Sisu on fasistinen järjestö, jossa toimii paljon perussuomalaisia. Sisu on ollut mukana järjestämässä 612-soihtukulkuetta.

Olli Immonen on perussuomalaisten kansanedustaja, joka valittiin 5.11.2016 uudelle kaudelle Suomen Sisun puheenjohtajana. Hän poseerasi Suomen vastarintaliikkeen kanssa yhteiskuvassa vuonna 2015. Immonen on kopioinut osia Paavo Tajukankaan blogista facebook-kirjoittelussaan.

Suomen vastarintaliike on Ruotsista käsin johdettava uusnatsijärjestö.

Timo Hännikäinen on fasistista Sarastus-lehteä päätoimittava kirjailija, joka on näkynyt aktiivisena äärioikeistolaisen 612-soihtukulkueen järjestäjänä. Hännikäinen oli Olli Immosen ja Suomen vastarintaliikkeen yhteistilaisuudessa ja –kuvassa Eugen Schaumanin haudalla vuonna 2015.

612-marssi on suomalaisen äärioikeiston yhdentymistä tavoitteleva marssi, jossa Suomen vastarintaliike oli ensimmäisenä vuonna yksi aktiivinen järjestäjä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *