Puhe Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa

 

Ensimmäinen kysymys, joka minun on esitettävä teidän edessänne, on: miten voi olla että olemme taas täällä? Emmekö vain kaksi kuukautta sitten puhaltaneet pelin poikki rasismilta ja fasismilta? Emmekö vain kaksi kuukautta sitten todenneet, että Suomessa vallitsee laaja,valtiolliselle tasolle ulottuva konsensus siitä, että Vastarintaliikkeen yhteiskunnallinen tila on minimoitava? Niin me todella totesimme.

Mutta mitä sitten tapahtui? Poliisiviranomaisten ja poliitikkojen vaikenemista ja vastuunpakoilua. Kaksi kuukautta myöhemmin olemme tilanteessa, jossa poliisi suojaa Vastarintaliikettä, hallitus tanssii huoletta linnassa, ja ainoa, joka esittää vastalauseen natseille keskuudessamme, on kansalaisyhteiskunta. Onneksi meitä on näin paljon.

Olemme tulleet tänne tänään, koska on käynnissä kamppailu. Kamppailu siitä, mitä Jimi Karttusen kuolema merkitsee. Oliko se yksittäistapaus? Oliko se poliisin tilastoihin hautautuva väkivallanteko? Me olemme tulleet sanomaan, että se oli paljon enemmän. Se oli rajanylitys, jonka jälkeen ei ole mahdollista kulkea taaksepäin. Se oli signaali, että natsien yhteiskunnallinen tila on kasvanut aivan liian suureksi. Meidän tehtävämme on varmistaa, että hallituksen tahallinen unohtaminen ei onnistu. Karttusen kuolema on muistettava. Sen on merkittävä jotakin.

Olemme tulleet tänne tänään toteamaan, että dialogi ei ole tässä tilanteessa vaihtoehto. Me sanomme, että keskustelua ei voi käydä sellaisten tahojen kanssa, joiden tavoitteena on tuhota kansalaisyhteiskunta keskeisine vapauksineen. Meidän tehtävämme on tehdä selväksi, että keskuudessamme on tilaa kaikille, jotka sitoutuvat elämän, moninaisuuden ja vapauden kunnioittamiseen. Meidän on oltava selkeitä myös, kun rajaamme tämän julkisen tilan ulkopuolelle sellaiset voimat, jotka näitä periaatteita rikkovat. Ja silloin katseemme ei kohdistu vain vastarintaliikkeeseen, vaan valvovat silmämme seuraavat natseja töölöntorille, kun näennäisen maltillinen, mutta aivan yhtä vaarallinen 612-marssi kokoontuu. Viestimme on kaikille itsenäisyyspäivän rasistisiin tapahtumiin osallistuville: Maltillista rasismia ei ole. Teidät on nähty, ja toimintaanne ei hyväksytä.

Olemme tulleet tänne tänään, koska on käynnissä kamppailu. Kamppailu siitä, kenelle julkinen tila kuuluu. Me olemme moninainen väki, jota yhdistää halu liikkua tilassa, jossa rajat ovat liukuvia, jossa erilaisuus ja yhteistyö ovat lähtökohtia. Fasismi haluaa eroista puhdistettuja tiloja, ja käyttää väkivaltaa erojen hävittämiseen. Natsit marssivat ”vapauden” nimissä, mutta me tiedämme, että he haluavat vähemmän vapautta, vähemmän mahdollisuuksia, vähemmän kaikkea sitä, mikä tekee elämästä nautinnollista. Siksi olemme tulleet puolustamaan Helsinkiämme, puolustamaan kaikkien vapautta elämää tuhoavilta voimilta.

Kysymme, miten voi olla, että olemme taas täällä. Mutta me olemme myös valmiita olemaan täällä. Niin kauan, kuin se vaatii. Sanomme: Helsinki ilman natseja, ja sillä emme tarkoita ainoastaan tätä päivää, vaan jokaista päivää. Sanomme ei natseja tänään, ei natseja milloinkaan.

Veikka Lahtinen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *