Rasismin normalisoinnille on luotava vastavoima

Vuonna 2011 vastavalittu kansanedustaja Teuvo Hakkarainen sanoo tv-kameralle, että Suomen rajalla tarvitsee vain sanoa turvapaikka ja heti pääsee sisään. Viisi vuotta myöhemmin kokoomuslainen tasavallan presidentti toistaa Hakkaraisen lausunnon puheessaan lähes sanasta sanaan. Mikä saa presidentin puhumaan näin? Mitä tähän johtavaa viime vuosina on tapahtunut?

Suomalainen tutkiva journalismi tarvitsee uuden äänen. Rasismin normalisoituminen tarvitsee vastavoiman. Vuonna 2015 alkanut turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun liittyvä äärioikeiston liikehdintä on jäänyt kunnolla kuvaamatta ja selvittämättä. Ajallemme kuvaavaa on, että poliisi muun muassa keskeyttää vastaanottokeskuksiin suunnattujen iskujen tutkintoja. Verkon rasistisia sisältöjä levittävät valemediat, turvapaikanhakijoiden vastaiset mielenosoitukset, väkivaltaiset iskut ja katupartiot ovat ilmaantuneet lyhyessä ajassa. Ne kaikki tuottavat painetta median, poliitikkojen ja virkamiehien suuntaan, ja toisaalta muodostavat uhan maahanmuuttajataustaisten sekä myös muiden turvallisuudelle Suomessa.

Kaivuri on tutkivien journalistien verkosto, joka keskittyy näiden teemojen tutkimiseen. Selvitämme, mitä toimintamuotoja, resursseja, tavoitteita ja laajenemismahdollisuuksia uusilla äärioikeistolaisilla liikkeillä Suomessa on. Toisaalta kysymme, millainen pidempi kehityskulku on mahdollistanut polttopulloiskut ja avoimen rasistisen puheen merkittävän lisääntymisen viime vuosina. Keskeisiä henkilöitä eivät ole vain polttopullojen heittelijät, vaan myös poliitikot, jotka ovat tilanteen varjolla kiristäneet turvapaikkapolitiikkaa, viranomaiset, jotka eivätkä ole riittävästi puuttuneet väkivaltaan, sekä toimittajat, jotka ovat repineet aiheesta otsikoita paneutumatta siihen sen syvällisemmin.

Kaivuri täyttää aukon. Se tuo lukijoille merkittävää tietoa siitä, millaista rasistinen liikehdintä tänä päivänä Suomessa on, miten eri instituutiot mahdollistavat sen, ja antaa työkalut arvioida liikkeiden pyrkimyksiä. Kansalaisille tarjotaan kriittinen näkökulma liikkeiden omaa viestintää ja tiedontuotantoa vastaan. Tietoa tuotetaan kertovan journalismin, datapohjaisen analyysin, tiedotteiden ja tapahtumien liveseurantojen kautta.

Kaivurin jäsenet ovat yhdessä ja erikseen tehneet erilaisia tutkivia töitä viimeiset kymmenen vuotta. Viimeisin suuri yhteistutkimus liittyi nyt Lumilapio-ehdokkaaksi nimettyyn Helsingin Sanomien artikkeliin “Uusnatsien sisäpiirissä”. Kaksi Kaivurin jäsentä oli osana suurempaa ryhmää toimittamassa aineiston sen alun perin hankkineilta henkilöiltä. Aineistosta kirjoitettiin myös mittava analyysi ja se kytkettiin Kaivurin jäsenten vuosien aikana toimittajina koostamiin tietoihin Suomen vastarintaliikkeen jäsenten rikoshistoriasta, toiminnasta ulkomailla ja niin edelleen. Lopullinen artikkeli on pitkälti tämän analyysin mukainen.

Äärioikeiston lisäksi verkoston asiantuntemus liittyy muun muassa mediakritiikkiin, kansalaisliikkeisiin, tulonjakoon ja ympäristökysymyksiin. Verkoston käsittelemiä aihealueita ei rajata etukäteen, vaan tutkimusaiheisiin tartutaan tilannekohtaisesti.

Journalismi ei ole koskaan neutraalia, eikä Kaivuri siihen pyrikään. Sen sijaan se tuottaa luotettavaa ja käyttökelpoista tietoa kansalaisten tarpeisiin. Uskomme ajatteluun ja analyysiin julistamista enemmän. Työ on erillään puoluepolitiikasta ja sen suurin tavoite on kansalaisoikeuksien suojeleminen nousevia autoritäärisiä voimia vastaan.

Verkostomme kaipaa tavoitteemme jakavia ihmisiä silmiksi ja korviksi sekä yhteistyökumppaneiksi. Ensimmäiset projektimme ovat jo käynnissä, ota yhteyttä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *